Techmar: slimme tuinverlichting en binnenkort ook bewakingscamera voor ‘gewone man’

Geplaatst op 28-7-2020

MADE IN TWENTE HENGELO - Tuinverlichting van Techmar is overal. In ruim 40 landen worden bomen en planten uitlicht met slimme spotjes uit Hengelo. Nieuw: Techmar komt ook met 12 volt bewakingscamera’s, die door iedereen eenvoudig zijn te installeren en daardoor ook te betalen zijn door mensen met een smalle beurs.

Verleden
De aanleg van tuinverlichting door particulieren nam begin deze eeuw een grote vlucht door de introductie van 12 voltverlichting. Er waren dankzij het gebruik van een trafo, die 230 volt omzet in 12 volt, geen professionals nodig voor de aanleg, iedereen kan het zeer eenvoudig en veilig zelf installeren. Roy Middelbos uit Enschede en Adrie Douwes uit Kampen speelden op die ontwikkeling in met de oprichting van Techmar. Het jonge bedrijf, dat een Duitse bouwmarktketen als eerst klant had, opereerde vanuit Haaksbergen. Dat ging jarenlang goed, tot het in 2012 in de rode cijfers belandde.

Gert Nijland (54) trad aan als interimmanager. De oorzaak van de malaise was niet alleen dat beide oprichters niet meer goed met elkaar door een deur konden en er daardoor geen focus meer was. Techmar was ook erg productgericht vond Nijland destijds. “Techmar maakte mooie dingen, maar slaagde er onvoldoende in om 12 volt tuinverlichting bekend te maken.”

In 2013 nam Nijland de aandelen van Douwes over en vanaf dat moment begonnen Roy Middelbos en Gert Nijland aan een opmars: het aantal personeelsleden ging naar 25 en de omzet steeg van 2,8 miljoen tot bijna 9 miljoen euro in 2019. "Dit jaar hopen we op 10 miljoen euro uit te komen", geeft Gert Nijland aan.

Heden
Dat het de laatste jaren hard ging met het inmiddels naar Hengelo verhuisde Techmar, komt door een groot aantal innovaties en door een duidelijke verdeling van het assortiment in segmenten, zegt Nijland. Voor de bovenkant van de markt werd in 2018 het merk Lightpro in het leven geroepen. Dat wordt afgenomen door professionele hoveniers. Garden Lights zit in het middensegment (bouwmarkten, webshops en tuincentra) en Ludeco in het goedkope segment. “De export nam de laatste jaren ook een enorme vlucht”, zegt Nijland. “We verkopen in veertig landen. Tot in Nieuw-Zeeland, Rusland en Canada aan toe.”

Innovaties
Techmar probeert zich volgens Nijland te onderscheiden met innovaties. Zo werd er een schakelaar ontworpen waarmee ledlicht van ‘hard-wit’ in ‘zacht-wit’ kan worden omgezet, een connector waarmee Techmar de innovatieprijs won. Nijland: “We proberen onze verlichting steeds slimmer te maken. Sinds vorig jaar hebben we een switch waarmee de eindgebruiker de verlichting op zijn telefoon zelf kan instellen en het vervolg daarop is er ook: de mogelijkheid om met de app iedere lamp in de tuin apart te besturen en bomen en planten in verschillende kleuren uit te lichten.”

Toekomst
De focus is gericht op verdere groei. In dat licht moet ook de komst van investeerder Nico Niehoff (51) uit Enschede worden gezien. Niehoff stapte onlangs met zijn investeringsbedrijf Dei Capital in bij Techmar. Hij nam de aandelen van Roy Middelbos en een plukje van die van Nijland over. Niehoff is voormalig financieel directeur en mede-eigenaar van ATAG Verwarming in Lichtenvoorde. Het geld dat hij verdiende met verkoop van zijn ATAG-belang aan het Italiaanse Artiston Thermo investeert hij in bedrijven in de regio. Zo nam hij vorig jaar met Auke Borkinck de Wessels Groep in Lichtenvoorde over en vorige week de Rikkert Afbouwgroep in Enter. Niehoff stapte als investeerder in bij Techmar vanwege wat hij noemt ‘de grote potentie die het bedrijf heeft.’ “De ambitie is om in drie tot zes jaar nog eens 50 procent te groeien.”

Techmar is intussen bezig met een nieuw idee: een 12 volt bewakingscamera, die particulieren zelf kunnen installeren. “Daar hoeft geen installateur meer aan te pas te komen. Je sluit de camera aan op onze 12 volt kabel en verbindt die met onze app.” En als er geen een professioneel bedrijf meer hoeft worden ingehuurd voor de aanleg, worden bewakingscamera’s ook bereikbaar voor mensen met een smalle beurs.

Bron: Tubantia (28-07-2020)

Terug naar het overzicht

Wereldwijd jouw leverancier van 12 volt buitenverlichting

Neem contact op